Siğil, viral kökenli bulaşıcı bir hastalık olup, etkeni human papilloma virüs(HPV) diye adlandırılan bir virüs ailesindendir. HPV’nini birçok alt grubu olup, bunlar da değişik klinik görüntüye ve değişik bölgelerde gelişime olanak sağlar. Siğillerin bulaşma şekli direkt deriden kontak şeklinde olup, virüsü taşıyan kişilerle temas, deriden deriye aktarılmasına neden olur. Bu nedenle de siğil taşıyan kişiler bunu diğer aile bireylerine, arkadaşlarına bulaştırabilirler. Genital siğiller ise genellikle seksüel temas ile bulaşır. Her yaşta sıkça rastlanan siğiller viral kökenli olduklarından herhangi bir tedavi yapılmadığı sürece artabilir ve büyüyebilirler. Siğiller her bünyeye girmez;girse bile üreyemez. Deri bütünlüğünün bozulması (tırnak yiyen/yolan kişiler), bağışıklık sisteminin bozulması (kansız/anemi veya kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç alanlar vb.) ve alerjik bünyeli olunması durumlarında enfeksiyon kolay yerleşir. Yoğun stres yaşayanlarda , sıkı diyet veya düzensiz/dengesiz beslenenlerde, aşırı çalışma ve yorgunluk hallerinde, çok eşli güvenlik ve güvenlik önlemi olmaksızın cinsel temasta bulunanlarda, havuz, hamam ve jakuziyi sık kullananlarda bulaşma riski yüksektir.
Siğilin Belirtileri:
Siğiller genellikle el, yüz gibi vücudun açık bölümlerinde ve ayak tabanında görülür. Tırnak altında ve çevresinde de siğillere oldukça sık rastlanır. Yüz, göğüs ve boyundaki siğiller kahverengi düz lekeler şeklinde görülüp, tanınması ve hasta tarafından siğil olduğunun anlaşılması zor olabilir. Bu kahverengi, sarı lekeler çoğalarak tüm yüze, göğse ve hatta karın bölgesine dek yayılır. yüz ve göğüste görülen bu tip siğillere verruca planus (düz siğil) adı verilir. Bazen uzun yıllar farkedilmeyebilirler, bu da sayılarının çok artmasına neden olabilir. Elde ve ayakta ise daha kabarık üstü tırtıklı deri kabalaşmaları şeklinde görülür. Ayak tabanında görülen siğiller çoğu kez nasırla karıştırılır ve uzun süre nasır tedavisi uygulanır. Hasta ancak tedaviden sonuç alınamadığında ve başka belirtilerle karşılaştırıldığında hekime başvurulur. Ayak tabanında görülen siğil tek olarak kalabilir. Sürtünmeye uğrayan bölgelerde ya da ano-genital bölgede çoğalan siğiller ise karnabahar biçimini alır ve hızla büyür. Kondiloma aküminata ya da zührevi papillom olarak adlandırılan bu tip siğillere halk arasında “horoz ibiği” de denir.
Siğilin Tedavisi:
Siğiller tedavi edilmediği takdirde artabilir.Tedavide kullanılan krem ve jel tarzındaki ürünler genelde yüzeysel ve az sayıdaki siğilin tedavisinde uygulanır. Bunun dışında kriyoterapi (dondurma) ve elektrokoter (elektrik-lazer ile yakma) yöntemleri de tedavide uygulanmaktadır.